Ondanks dat het heel normaal is, is gezichtsbeharing bij vrouwen nog steeds een taboe waar niet veel over gepraat wordt. We hebben allemaal gezichtshaar, zoals haartjes boven je lip of op je kin, maar bij de meesten zijn ze bijna niet zichtbaar. Sommige vrouwen hebben echter minder geluk en hebben opvallende donkere haartjes. Hoe komt dat? En wat kan je tegen ze doen als je er last van hebt?

Genen & hormonen

Zijn die ongewenste haartjes in je gezicht een bekend probleem voor jou? Dan alvast een geruststelling: je bent niet alleen! De groep vrouwen die hier last van heeft is groter dan je misschien denkt.

Waar je gezichtshaar groeit en hoe het eruit ziet, is erfelijk bepaald. Zo hebben vrouwen uit Azië, het Midden-Oosten en Middellandse Zeegebied vaker donkere haartjes dan vrouwen van Europese of Amerikaanse afkomst. Maar ook of het in je familie zit, speelt een rol. Ga dus even bij je moeder of oma langs als je wil weten wat jij qua haargroei kan verwachten ;).

Daarnaast zijn het onze hormonen die beïnvloeden wannéér de haren verschijnen. Bij bijna alle vrouwen neemt de haargroei in het gezicht toe tijdens en na de menopauze. Dat komt omdat er minder vrouwelijke hormonen worden geproduceerd maar niet minder mannelijke. Meisjes kunnen ook in de pubertijd soms last krijgen van zichtbare haartjes door hormoonschommelingen. Dit is heel normaal en niks om je zorgen over te maken, maar het is wel goed om je haargroei in de gaten te houden. Soms kunnen veranderingen namelijk wijzen op een hormonale disbalans.

Overbeharing

Meestal zijn die verdwaalde donkere haartjes dus alleen heel vervelend, maar geen reden om je druk te maken. Worden ze steeds stugger en groeien ze meer op plekken waar ze dat normaal niet doen? Dan kan er sprake zijn van hirsutisme, een aandoening waarbij vrouwen ‘mannelijke’ overbeharing krijgen door een te hoog testosteron level. Ook de hormonale aandoeningen PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom) kan een oorzaak zijn.

Hoe kom je er vanaf?

Maak jij je niet zo druk om wat haartjes in je gezicht: top! Maar aangezien een snor bij vrouwen niet in het schoonheidsideaal van vandaag past, is het ook heel normaal als je je er onzeker door voelt en er vanaf wil. In dat geval is waxen dé beste oplossing. Door te waxen groeien er minder haartjes terug en worden ze steeds zachter. Hoe vaker je dit doet, des te langer het duurt voor ze terug groeien. Je gezicht één keer in de twee weken waxen zorgt voor de beste resultaten. 

Plan jouw afspraak nu in om van je gezichtshaar af te komen en je weer mooi en zelfverzekerd te voelen!